The concept of re-creating a street like environment on top of a high rise building with townhouses forming a “village in the sky” is innovative and original. The unusual idea of luxury residences accessible through the open air street located 30m above ground floor level as part of a large commercial and residential project allows few lucky purchasers to enjoy very special apartments not available anywhere else. Our brief was to bring Melbourne’s elegance and beauty to the project. The challenge was to implement elements of Australian lifestyle, but not to alienate and exclude local traditions, rather compose a uniform marriage of both and transform it into a fascinating fusion of Australian and Asian cultures.

For example, the cobblestone laneways dividing the townhouses reflect Melbourne’s city character, while the arches found in the laneways and lobby have a sophisticated Asian vibe. We were aware of how important this development is, particularly because of its location near the Chinese Academy of Arts with vibrant artistic influence on Zhuantang. Exiting the lift lobby and entering the street, which proportions and style mimics Melbourne city’s famous lanes, one would never imagine being on the top of a tall building. The sky, sun, clouds and rain will all be part of this immersive experience. Tall walls, street surface, textures and colours will all be present to complete the impression.

It is not until entering the apartments the surrounding mountain views will be revealed. Large windows providing uninterrupted vistas across the landscape and city also serve as a link to the open space each apartment enjoys. Some of those spaces will be equipped with BBQs, spas and plenty of greenery recreating Melbourne house gardens which helped it hold A Most Liveable City title for many years. The open staircases with floor to ceiling windows allow sweeping views to be discovered progressively as you walk up. Every living area and bedroom in each residence overlooks the landscape from an elevated height. Open plan living so important to Melbourne’s residents has been adopted to all floor plans with some apartments having mezzanine level overlooking double height spaces.

With close proximity to transport including Ringwood train station, the Eastern Freeway, and amenities including the revamped Eastland Shopping Centre, this is a step up for the Eastern suburbs. The Bourke Street site is located directly behind our recently completed 1 Nelson St project, which recently won a Commendation Award for Medium Density Development as part of the 2019 UDIA Awards for Excellence. C&K Architecture expects this Bourke St project of 48 apartments to continue with the same level of success as the Nelson Street project.

*Images & drone video by DLX Photography

Sitting on a large-scale site in excess of 3 acres, the four distinct individual residential buildings – Blossom, Cedar, Oak and Maple are positioned harmoniously in a row along Reynolds Road, immediately making a statement by bringing city luxury to this prime Doncaster East location. A total of 310 apartments ranging from one to four bedrooms, every detail has been considered throughout each residence and generous space is given the highest priority. JD The Seasons luxury residences spare nothing in pursuit of comfort; you have everything you need at your fingertips.

JD The Seasons balances wellbeing with an emphasis on luxury and comfort. In each residence, generous, light-filled living spaces, large terraces and thoughtful leafy aspects celebrate the elements, year round. The open green surrounds of this scenic location have been captured in the views from the apartments. The façade draws inspiration from the natural colour tones of the various seasonal phases and in this will ground the apartment buildings into the parkland setting seamlessly. From the ground covered car spaces to the roof top gardens, each home boasts a contemporary interior palette using exclusively Australian materials, with reputable European branded appliances throughout. The high quality craftsmanship and designer finishes make returning home a treat.

Set on a corner site in leafy Balwyn North, C&K Architecture’s Glass Creek multi-residential development was designed to merge into the neighbouring streetscape. Glass Creek is an elite collection of beautifully crafted residences over three grand levels, offering 13 spacious two and three bedroom apartments with modern layouts brimming with an abundance of natural light. Each residence opens onto a private terrace with beautiful landscaping, ensuring a feeling of seclusion and privacy.

Glass Creek boasts striking materials providing the finest quality in finishes and fittings. The interior of the apartments have been carefully designed with attention to detail to communicate a discreet luxury. The kitchens enjoy generous stone benchtops and splashbacks with tailored veneered joinery complemented with integrated Miele appliances. Bathrooms and ensuites feature elegant porcelain tiles, double vanities, a stylish freestanding bath and custom joinery providing extra storage.

Hue is a luxury apartment development at 37-41 Warrigal Road, Hughesdale. Conveniently located, the heart of Oakleigh and surrounding amenities including Oakleigh train station are only metres away. The project is comprised of two separate buildings, standing at 3 and 5 storeys tall with rooftop views of the city. In addition to retail tenancies on the ground floor, there are a total of 72 spacious two and three bedroom apartments.

Either a warm or cool scheme has been applied throughout the interiors. A contemporary look was achieved with the clever use of innovative materials. The main building facing onto Warrigal Road is unmissable with the two striking, copper ‘U’ shaped features highlighting the facade, whilst the second building is eye catching with pops of orange glass.

*Top Left Image: DLX Creative

**Nelson St, Ringwood received a Commendation for MEDIUM DENSITY DEVELOPMENT AWARD – UDIA Awards for Excellence 2019**

C&K Architecture’s Nelson Street project is elevating Ringwood’s evolution to the next level. The location of our 1-7 Nelson St, Ringwood apartment development has all the desirable qualities typically found in inner city areas. With close proximity to transport including Ringwood train station, the Eastern Freeway, and amenities including the revamped Eastland Shopping Centre, this is a step up for the Eastern suburbs.

The development has been met with a positive reception from not just buyers but also the Maroondah City Council and authorities. The local council has been supportive and forward thinking, which has been reflected in their policies. C&K Architecture is privileged to work in partnership with a developer that aims for a high standard of quality not only from a design perspective but also in relation to materials and inclusions. We’ve been given the opportunity to design large and charming spaces such as the lobby without compromising the site, resulting in a positive addition to the streetscape.

 

Situated at 44-54 Kambrook Road, Caulfield North the design brief for Olea Residence was to provide an architectural solution which complemented both the existing neighbourhood character and street presence, whilst delivering an individual and luxurious architectural addition to the site. Appealing to a wide range of potential buyers, Olea is comprised of various sized townhouses and apartments; 7 townhouses and 54 one, two and three bedroom apartments surrounding a pivotal central courtyard.

The central courtyard at the heart of the project creates a sense of privacy providing a peaceful green outlook. Basking in a beautiful Northern aspect and an inviting landscape design, enabling community life to be enjoyed in tranquillity. These generous areas of greenery give the apartments a seamless indoor outdoor transition, a highly sort after feature in modern design.

The design is broken down into zoned interfaces to minimise the impact of residential development to the existing neighbourhood character. Townhouses are positioned on the street interface to blend into the streetscape. This maintains the village feel of the area by defining smaller sections of the buildings frontage and creating a sense of individual components which have their own street access and sense of address. The laneway interface is designed to increase accessibility and interact with the neighbouring development, becoming an extension of the already established laneway network.

Positioned on a corner block, this dynamic and stunning four storey development boasts 10 spacious exclusive residential apartments. The building makes a bold statement without overpowering its surrounding environment in the eclectic area of St Kilda East. Designed to achieve a coherent visual appeal, the contemporary façade is rich in texture.

Your eye is first drawn to the feature metallic gold cladding which is softened by the matt rendering finish. A hint of greenery has also been incorporated with raised planter boxes. The remaining exterior surface is comprised of a striking and contrasting black and white colour scheme. Perforated screening has been installed as part of the unique design solution to provide privacy for residents and neighbours alike. All residences benefit from individual terraces or gardens and there is separate street access from the ground floor apartments.

Boldly articulated, Middle Burke Apartments has been designed to mimic elements from its environment whilst maintaining a prominent presence. Across four levels, this multi-residential development features a generous retail area plus fifty spacious two and three bedroom apartments offering sophisticated design with quality finishes. Conveniently located at the corner of Middle and Burke Roads, the corner position justified a larger and more dominant building. Meeting a requirement of the client brief, the building was conceived as a gateway to the local retail precinct.

Bearing in mind council planning requirements, the client’s objective was to maximise use of the 2271sqm site and to obtain a permit without VCAT’s involvement, which was successfully achieved. Aiming to construct at least 3 levels, a total of 4 storeys were achieved by recessing the basement carpark, such that the levels do not detract from the more intimate pedestrian scale of the Burke Road streetscape.

Interpretive of emerging development in the area, the unique full pre-cast façade and strengthening of the walls answered the brief which required a more solid look and weighty feel, along with a mix of finishes including render and steel mesh cladding, concrete (painted finishes), and glazing added variety and interest. Robust vertical and horizontal elements were also applied, providing strong articulation which meant that from the streetscape one could easily visually distinguish the various levels. To soften overlooking vantage points for neighbouring residents, raised garden beds were employed in rooftop terraces to create a natural visual screening and enhance the vista.

Many sustainability initiatives were successfully adopted including solar boosted hot water systems, solar panels, high efficiency ducted reverse cycle air conditioners, high level of building seals and low VOC paints. Modern mechanical and electrical systems were installed to minimise energy consumption. Captured water from rainwater storage tanks is reused in the irrigation systems and commercial toilets with an estimated saving of 100,000L per year. Refuse disposal was also implemented whereby tenants use shared rubbish chutes.

The owners of this prominent King Street building in the heart of Melbourne’s Central Business district were planning a $60 million mixed-use development. The 43-storey building will house 168 apartments, 1040sqm of office space as well as a retail offering on King Street. C&K Architecture developed a modular construction system to reduce building costs and speed up construction time, and also investigated the use of photovoltaic façade glass capable of generating up to 10 percent of the building’s energy needs.