Timbarra P-9 College is an educational project that supports the growth and development of Prep to Year 9 students who attend the highly esteemed school located in Berwick. In collaboration with Ian McEwan Architects, CK Architecture designed the addition of a new Science, Technology, Engineering and Mathematics (STEM) building to the existing school. Approximately 522sqm, the new building will be connected to the current secondary school area of the college to house state-of-the-art facilities enabling the school to include STEM in their academic program.

Answering the client brief, the STEM facility has been designed and configured to provide contemporary and flexible learning spaces to cater to the school’s need for the delivery of their curriculum. Factors considered in the design include enabling the delivery of the curriculum in a variety of modes including large and small groups as well as individual settings, by providing modifiable learning spaces and furniture resources that can be set up in different ways. The provision of informal spaces also aims to promote social interaction and collaboration. To complement the multiple collaborative learning spaces, the STEM building will be equipped with purpose-built amenities including a green screen for students to produce videos, a radio room, and an outdoor BBQ. Timbarra embraces both indoor and outdoor learning environments.

By giving Timbarra P-9 College an even more modern identity, the new STEM building stands to enhance the college’s profile when viewed externally from Parkhill Drive.

An iconic project delivering required functionality with a sense of luxury, a 5 star hotel like accommodation that supports independent living whilst creating an inclusive community environment. Exclusive apartment living including a top level penthouse, communal spaces, pool, cinema and gym plus access to medical services located on the ground floor.

The award-winning retirement community, Concierge Bayside, blends impressive architecture, tranquil courtyards and manicured gardens. The spacious one and two bedroom independent living apartments are fully equipped and include balconies. All supporting facilities have been appointed to the high standards expected of such a prestigious community.

C&K Architecture identified this site as having excellent potential for a high class retirement village due to its convenient location adjacent to Beckett Park and Maranoa Gardens. On behalf of the client, C&K Architecture negotiated the purchase of the site and undertook all financial, architectural and interior design services for a 77 bed high-end retirement project. Accommodation consists of spacious one and two bedroom independent living apartments providing a secure retirement lifestyle within a welcoming and prestigious environment. The community boasts an open fireplace, beautifully landscaped gardens and stylish facilities.

A concept and master planning project, the Armstrong Creek development consists of two precincts – an activity centre and a retirement village, each precinct measuring about 8 hectares in area. Single storey housing for lots of around 12-13m wide and 18-20m in length, with an anticipated yield of approximately two hundred 2-3 bedroom dwellings.

C&K Architecture was strategically involved in this award winning retirement resort, from initially funding and purchasing the site on behalf of the client, undertaking demographic and financial feasibility studies, then numerous design alternatives, town planning, documentation and construction documentation. The project is considered to be one of the most financially successful developments of its type and was awarded the Urban Design Institute of Australia’s (UDIA) award for innovative housing in 2010.

This boutique retirement village was conceived as an “Urban Resort” with a wide variety of accommodation types with access to facilities such as an indoor pool, gym, billiards room, theatre, lounges and outdoor spaces. The development also achieved a five star energy rating with underground water tanks, watering systems, low energy systems and extensive landscaping to attract native birds.

Addition of a new parish centre and redevelopment of the existing St. Patrick’s Primary School and other existing buildings were incorporated in a new master plan. St Patrick’s Primary school consists of the school administration centre, parish centre, services, offices and library. C&K Architecture provided full architectural services on this project including furniture and fittings.

Austin Health is one of Australia’s leading teaching, training and research healthcare providers, providing acute tertiary referral, specialty and super-specialty, mental health and sub-acute services across its Austin Hospital, Heidelberg Repatriation Hospital and Royal Talbot Rehabilitation Centre sites. C&K Architecture designed the refurbishment of the 24 bed Sub-Acute ward in the Flanders Building at the Austin Hospital.

Melbourne’s prestigious Melbourne high school approached C&K Architecture to design & build their new Arts facility. It was to be a 4 level specialised arts centre including rooms for theatre studies, media studies, visual arts communication studies, as well as 3D rooms and galleries. Due to the fact that the building runs along a north-south orientation, the façade is punctured by strategically angled windows to maximise sunlight penetration through the gallery space. This provides a defining feature and symbol for this buildings passive environmentally sustainable design using simple principles. For example the atrium circulates fresh air up through the building using natural convection methods and the clerestory windows which allow indirect light while maintaining a comfortable internal temperature.

Additional classrooms and school administration with renovations to existing facilities. Design opportunities were taken to enhance a sense of light throughout the building, and certain walls, including internal dividing walls, may have areas of translucent glass blocks, enabling light transmission while avoiding the prospect of ‘see-through’ disturbance and noise transfer. To absorb locally generated sound energy and help modify noise transmission, all teaching spaces required certain areas of sound absorbent surface treatment.